Terug

Begin januari heb ik ook nog eens contact opgenomen met Stivor ivm de daisyspeler. Hun hebben nl de overstap naar de daisyspeler geregeld met alle blindenbibliotheken en zorgverzekeraars. Toen ik de eerste afwijzing kreeg, heb ik hun dan ook als eerste gebeld. Ze vroegen of ik een kopie van de afwijzing en mijn bezwaarschrift naar hun wilde opsturen en of ik hun op de hoogte wilde blijven houden. Zodoende heb ik ze dus begin van het jaar weer gebeld met de mededeling dat ik een telefonische hoorzitting heb gehad, maar dat het weer is afgewezen. Stivor blijkt nu Zorgverzekeraars Nederland aangeschreven te hebben met alle namen van mensen waarvan de daisyspeler is afgewezen. Ze hopen op deze manier toch nog iets voor elkaar te krijgen voor ons. De strijd is dus nog niet gestreden en het wordt dus nog vervolgd. Ze raadde me overigens aan om toch door te gaan met de daisyspeler naar de rechter, maar eerlijk gezegd zie ik dat niet zitten. Ik ben te moe/ziek en aangezien zoiets me weer onnoemelijk veel energie kost en stress/frustratie oplevert, heb ik er geen verdere terugval voor over. Ik vind het erg jammer dat het hier in Nederland altijd zo moeilijk moet gaan om iets gedaan te krijgen waar je recht op hebt cq nodig hebt om het leven aangenamer te maken. Alleen al daardoor laten veel mensen het er maar bij zitten.

Ik heb overigens inmiddels een boek op cd-rom binnen gekregen. Ik heb de daisyspeler nog niet in huis welke ik van iemand krijg, maar Henk heeft het al via de pc beluisterd. Zoals verwacht is de geluidskwaliteit veel beter.

Wat is het toch altijd een gezeik met het RIO. Nu had de keuringsarts me telefonisch toegezegd dat mijn contract van 22 uur PGB verlengd wordt tot 1 maart 2004. Dit omdat ze nog info wilden opvragen bij mijn behandelaars en ze dat gezien de feestdagen niet klaar zouden krijgen voor 1 januari 2004. Inmiddels is het 20 januari en heb ik hedenmorgen een afschrift gekregen van de svb-bank, waaruit blijkt dat mijn contract helemaal niet verlengd is en het geld wat uitgekeerd is op basis is van 14 uur PGB per week. Dus wij weer aan de telefoon hangen. Eerst met de svb-bank, maar hun wisten van niets en raadde ons aan om het zorgkantoor te bellen. We bellen dus vervolgens het zorgkantoor, maar ook hun wisten niets en zeiden dat we het RIO moesten bellen. Dus aan de telefoon met het RIO. Degene die erover ging was niet bereikbaar en ze zou ons misschien vandaag nog terugbellen.
Toeval wil dat ze net belde, terwijl ik dit aan het typen ben.
Ze vond het raar dat het zorgkantoor er niets vanaf wist, daar ze het toch echt schriftelijk had doorgegeven. Ze ging nu dan ook meteen het zorgkantoor bellen om het te regelen.
En toen zei ze dat ze vandaag de beslissing hadden genomen over mijn herkeuring *slik*.
Nou aan de ene kant is het goed nieuws, aan de andere kant is het slecht nieuws en over het geheel genomen is het redelijk goed nieuws en valt het me nog mee.
Qua verzorging val ik in klasse D zoals ze dat tegenwoordig noemen PGB Nieuwe Stijl); klasse D staat voor 7 tot 9,9 uur per week... dit is dus meer dan eerst.
Qua huishoudelijk val ik echter ook in klasse D waar hetzelfde aantal uren voor staan. Aangezien ik eerst 15 uur huishoudelijke hulp had, is dit dus een stap achteruit.
Echter als ik beide optel kom ik op max. 19,8 uur PGB per week en dat is dus maar 2,2 uur minder dan eerst. Tevens geldt dit dan voor 5 jaar en dat betekend dus een aantal jaren rust qua herkeuringen.
Ik weet nog niet wat ik doe met die beslissing; of dat ik het erbij laat zitten of toch bezwaar indien. Ik ga dit eerst eens ff bespreken met mijn spd-consulent (tegenwoordig heten ze MEE).
Gezien de stress die een bezwaarschrift met zich meebrengt neig ik ernaar om het maar zo te aanvaarden.
De reden van minder uren huishoudelijke hulp is overigens dat boodschappen doen en eten maken niet meer binnen de PGB valt. Hun zeggen dat je hiervoor maar van de daarvoor bestemde diensten gebruik moet maken. Het feit dat dit extra geld kost is niet hun zorg. Voor mij is echter zoiets als 'Tafeltje Dekje' of diepvriesmaaltijden sowieso geen optie, gezien mijn vele allergieën en gezien het feit dat mijn eten in Danone-water moet worden bereidt wegens allergie voor kraanwater.

Januari 2004

Vervolg

 

Sitemap