Terug

29/02/2004: Sinds dinsdag 24 februari plak ik nu op de 2e dag een nieuwe morfinepleister en de 3e dag verwijder ik dan de oude, dit op aanraden van dr. Tisscher omdat de pijn op de 3e dag toch behoorlijk toe neemt.
Wist je dat het eigenlijk fentanylpleisters zijn, maar in de volksmond morfinepleisters worden genoemd? Dit klopt dus eigenlijk niet, want er zit fentanyl in en geen morfine, daarbij is fentanyl ook nog eens 40x zwaarder dan morfine. Dit ff ter informatie.
De laatste paar weken word ik af en toe hartstikke beroerd wakker (misselijk, buikpijn, heel erg koortsgevoel e.d.) en naar mate de dag vorderde werd dit erger. Tegen de avond moest ik dan poepen en dan ging het wel ietsje beter, maar het was niet helemaal over. De volgende dag was het wel weer helemaal over. De eerste keer dat dit gebeurde was op de dag dat ik de pleister moest vervangen. De tweede keer dat dit gebeurde was het ook op de dag van de pleister vervangen. Dus begon ik me af te vragen of het een soort gewenning was? Of dat de pleisters van 50 mcg toch te zwaar zijn voor mij? Of dat het misschien toch van de obstipatie is (IBS)? Ik word wel vaker zo beroerd wakker, eigenlijk is dat zelfs normaal voor mij, maar nu met die morfinepleisters ga je je toch afvragen of het daar misschien iets mee te maken heeft. Echter toen ik het een derde keer had was dat weer NIET op de dag van de pleister vervangen, dus ja dat sluit dan eigenlijk uit dat het aan de pleister zou liggen.
De avond ervoor voel ik al dat ik binnenkort moet poepen, dus het zal wel van de obstipatie zijn.
Overigens heb ik van mijn huisarts lactulose gekregen voor de te verwachten obstipatie door morfinegebruik, maar ik reageer niet helemaal goed op die lactulose. Was eigenlijk ook wel te verwachten als je bekijkt dat daar nogal wat lactose in zit... ik heb tenslotte een lactose-intolerantie. Eigenlijk moet ik 15 ml per dag gebruiken, maar ik gebruik het maar af en toe en dan hooguit 2,5 ml en nog krijg ik er klachten van als meer hoofdpijn, meer pijn, diarree e.d.
Ik heb dit alles doorgemaild aan dr. Tisscher en nu moet ik tegen de obstipatie een beetje eten van iets waarvan ik weet dat ik er diarree van krijg, in mijn geval zijn dat o.a. aardappelen. Tenminste sinds het laatste half jaar of zo kan ik die niet meer verdragen, dat zal wel komen door al die aardappelsalade van de zomer.
Sinds ik die lactulose gebruik is er wel niets te zeggen van mijn obstipatie; dan is het om de 3 dagen, dan om de 12 dagen etc. Nu vind ik obstipatie op zich niet zo erg, maar ik vind het verschrikkelijk als het 1 grote klomp aangekoekte ontlasting is geworden... dat doet pijn.
Zo ook gister, op aanraden van dr. Tisscher eet ik een paar frietjes van Henk en jawel hoor even later kon ik naar de wc gaan. Ik was overigens vergeten in mijn agenda te kijken om te zien dat het alweer 8 dagen geleden was sinds de vorige ontlasting. Ik moet het aantekenen in mijn agenda, want anders weet ik helemaal niet wanneer ik de laatste keer gepoept heb.
Dus ik naar de wc... pijn joh, pijn! Ik kreeg het er bijna niet uit en toen het er eindelijk uit was was wel duidelijk waarom het zo'n pijn deed... de brok was minimaal 5 cm doorsnee... AUTSJ!
Het begint dus weer aardig de kant op te gaan van toen ik zo ontzettend slecht was, toen moest mijn endeldarm geregeld leeg gelepeld worden omdat de brok zo groot en zo hard was dat ik het onmogelijk zelf eruit kon krijgen.
Je begrijpt waarschijnlijk wel dat ik nu ontzettend veel pijn aan mijn kont heb... ik kan nog niet eens lekker een scheetje laten zonder dat het pijn doet.

Maar goed ff terug komend op de morfine; sinds ik iedere 2e dag een nieuwe pleister plak en iedere 3e dag de oude pleister verwijder is mijn pijn gelijkmatiger en niet meer op de 3e dag erger en met pieken, dus dat is wel fijn.
Overigens werkt mijn huisarts nog altijd niet mee qua vervolgreceptjes voor morfinepleisters.

Vervolg

 

Sitemap