Info Thuiszorg/PGB

Indien je hulp nodig hebt met de huishouding of verzorging kun je bij het RIO (Regionaal Indicatie Orgaan) thuiszorg aanvragen. Het RIO vind je in elke grote plaats. Je kunt hier gewoon naartoe bellen en thuiszorg aanvragen. Er komt dan iemand een intake-gesprek met je houden en afhankelijk hiervan nemen ze de beslissing wel of niet thuiszorg, hoeveel uren en wat voor soort hulp. In principe heeft iedereen recht op thuiszorg, helaas vallen echter vaak oa ME en FM-patiënten buiten de boot. Dit komt doordat deze ziektes helaas nog steeds niet altijd geaccepteerd worden.

Ben je lichamelijk gehandicapt of chronisch ziek dan kun je ook PGB (Persoons Gebonden Budget) aanvragen. Ook dit moet je aanvragen bij het RIO en ook hier wordt er weer eerst een intake-gesprek gehouden. Je krijgt schriftelijk bericht of je aanvraag is goedgekeurd.
Sinds er de PGB Nieuwe Stijl is kun je zelf je hulpverlener betalen, maar je kunt dit bv ook door de SVB-bank laten doen (bij de PGB Oude Stijl hebben hun dat altijd gedaan). Zij berekenen dan de evt. werkgeverslasten, ziekenfondspremie etc en zorgen ook voor de betaling van het loon aan je hulpverlener als je dit wilt.

Is je aanvraag goedgekeurd dan kun je een hulpverlener gaan zoeken, dit kun je ondermeer doen door advertenties te plaatsen in locale blaadjes/kranten, arbeidsburo om hulp vragen, papiertje ophangen bij de winkel etc. Er zullen mensen bellen die interesse hebben en om meer informatie vragen, dus bedenk van te voren goed wat je wilt. Denk bv aan welke taken je hulpverlener moet doen bv de was, afwassen, poetsen etc. en wil je iemand die alles zelfstandig kan of alleen in overleg met jou. Ook zul je sollicitatie-gesprekken moeten houden, let hierbij vooral op of het tussen je evt. hulpverlener en jou klikt. Wil je deze rompslomp niet dan kun je ook een buro in de hand nemen of het arbeidsburo iemand voor je uit laten zoeken. Let wel, dit kost geld! Het is goedkoper als je zelf iemand vindt, echter het voordeel met een buro (bv de thuiszorg) is dat jij niet voor vervanging hoeft te zoeken als je hulpverlener ziek is of vakantie heeft, daar is dat buro dan voor verantwoordelijk. Voordat je afspraken gaat maken met een dergelijke buro moet je eerst uitzoeken wat je hiervoor moet betalen, want het kan zijn dat je zelf geld er op moet toeleggen.

Per Saldo is er voor de budgethouder, dat ben jij dus en hun kun je om hulp vragen. Zij kunnen ook voor jou uitrekenen hoeveel je je hulpverlener kunt betalen met het budget wat je hebt toegekend gekregen.
Wat je budget is is afhankelijk van het aantal uren, het voor soort hulp dat je hebt toegekend gekregen en je eigen bijdrage. De eigen bijdrage is weer afhankelijk van je verzamelinkomen.
Sinds de PGB Nieuwe Stijl wordt je in een zgn klasse ingedeeld, iedere klasse staat voor een aantal uur bv 4e klasse D is 7 tot 9,9 uur per week en daar staat weer een bedrag voor afhankelijk van het soort hulp wat je is toegewezen.

Van het Zorgkantoor krijg je op papier hoeveel PGB je krijgt. Het netto-PGB is wat je uitbetaald krijgt en waar je je hulp van moet betalen. Hier is je eigen bijdrage al vanaf getrokken.

Meestal krijg je de eerste keer een PGB voor 1 jaar of tenminste t/m 31 december van dat jaar. Je moet 6 weken voor het termijn verloopt opnieuw aanvragen bij het RIO, je wordt door hun dan weer opnieuw geïndiceerd dmv een bezoek of telefonisch. Is er niets veranderd in je situatie, dan wordt gewoonlijk je PGB verlengd voor 2,5 jaar of meer.

Heb je een hulpverlener gevonden (het mogen ook meerdere hulpverleners zijn), dan moeten jullie een contract invullen. De SVB-bank heeft kant-en-klare contracten voor verschillende mogelijkheden bv hulp op afroepbasis, familiehulp, automatische betaling, betaling via urenbriefjes etc. Het enigste wat je dan nog moet doen is samen met je hulpverlener een dergelijk contract invullen met oa jullie gegevens en het loon wat je betaald. Mocht je er niet uitkomen dan kun je altijd Per Saldo of de SVB-bank om hulp vragen.

Vervolg

 

Sitemap